Aktuelt

Prosessen ved å kjøpe trapp

28.09.2023 Skrevet av: Martin

Å kjøpe en trapp er ikke noe de fleste gjør særlig ofte. Mange lurer derfor på hvordan de skal gå frem og hvordan gangen er i det å kjøpe en trapp. Her får du en kort guide, slik at du kan planlegge fremdriften i ditt prosjekt best mulig og vite når det er på tide å begynne å tenke på trapp.


 1. Priser og løsning

  🕐 I god tid før bestilling. Kunder kontakter oss ofte i alt fra 6 måneder før trappen skal leveres til rett før bestilling. Noen bestemmer seg raskt for hva de skal ha, mens andre trenger mer tid til å vurdere og komme frem til ønsket løsning.

  Det første man gjerne begynner med når man skal ha ny trapp er gjerne å se på hvilken type trapp man ønsker og sjekke pris for den trappen man har tenkt. Her kan det være et greit sted å begynne å se på bilder enten på våre nettsider eller andre steder. Selv om du ikke finner et bilde av akkurat den trappen du hadde sett for deg på våre nettsider kan vi helt sikkert lage den likevel. Det er ofte også mulig å kombinere forskjellige elementer fra en trapp i ett bilde med andre elementer fra et annet.

  Når du har fått en ide om hva slags trapp du ønsker deg kan du gjerne ta kontakt med oss for å få et prisoverslag for din trapp med den utførelsen du ønsker deg. Vi har ikke priser liggende ute på trapper fordi det kan være forskjeller i antall trinn, mengde rekkverk eller andre elementer fra en trapp til en annen, og vi må derfor prise hvert prosjekt individuelt for å g deg et riktigst mulig bilde.

  For å gi et godt prisoverslag trenger vi ofte ikke så mye mer enn noen bilder av den gamle trappen som skal byttes ut, eller hustegninger om det er nybygg. Og selvfølgelig noen bilder eller en forklaring av hvilken trapp dere ønsker pris på. Man kan gjerne være litt tidlig ute med å begynne å planlegge og se på løsninger, så slipper man at alt skal gjøres når det begynner å bli mindre tid igjen.

  Eiketrapp med sort stålrekkverk sett fra to ulike vinkler

 2. Befaring og oppmåling

  🕒 Før plating av vegger i trapperom for trapper med stålvanger, ved ferdig trapperom for de fleste tretrapper.

  Når man har landet på en løsning og dere har bestemt dere for at budsjett er ok og at trappen skal bestilles vil det planlegges en befaring. Tidspunkter for denne kan variere ut fra hvilken trappetype man har valgt og dette veileder vi dere rundt for den trappetypen som er aktuelt. Kort fortalt vil man med mange tretrapper ikke trenger noen egen befaring før det er klart for å ta endelige produksjonsmål. For denne typen trapper kan man bruke Trappemanualen | Nytrapp.no ved planlegging av byggingen av trapperommet. For trapper med stålvange eller mer kompliserte løsninger kan det være greit at det gjøres en befaring litt tidligere for å planlegge innfestningspunker og nødvendige spikerslag. Da trenger man ikke like nøyaktige mål, men det bør være bygget vegger og gulv i trapperommet som man kan måle på (før veggene plates igjen). Man får da også sjekket størrelser og mengder, og kan ettergå at tilbudet som er gitt er riktig.

  3D modell av trapp Tegning av trapp med mål

 3. Endelige produksjonsmål

  🕖 Når trapperommet er ferdig bygget med plater på vegg. Beregn rundt 6 ukers produksjonstid for en tretrapp og 7-8 uker for en trapp med stålvanger. Husk at vi også må ha tid til å lage/oppdatere tegninger og du må få den tiden du trenger for å se gjennom endelige tegninger og detaljer, så beregn et par uker margin for dette.

  Når trapperommet er ferdig bygget kan man ta endelige produksjonsmål for trappen og sette den i produksjon. Før dette må veggene i og rundt trapperommet være ferdig med plater montert. Gulv trenger ikke å ha ferdig lagt parkett, men dere må kunne oppgi gulvtykkelse i millimeter hva som kommer på etter oppmåling. Det kan ikke gjenstå slikt som avretting/støping av gulv og lignende når produksjonsmål skal tas. Dette er for at vi skal kunne få et best mulig grunnlag for å ta nøyaktige mål slik at trappene også blir produsert riktig. For en trapp kan millimetere være viktig enkelte steder for at alt skal passe.

  Hva hvis jeg ikke har tid til å vente med produksjon av trappen til alt er klart?
  Vi vil i alle tilfeller anbefale at man planlegger fremdriften på byggeprosjektet slik at man har et ferdig trapperom å måle på før produksjon. Om ikke kan man kanskje klare seg med en midlertidig byggtrapp en kort periode også? Om dette absolutt ikke er mulig kan man selvfølgelig også produsere en trapp på teoretisk underlag, men merk at der vi ikke har gjort oppmålingen selv på ferdig trapperom så er det du som kunde som er ansvarlig for at trapperommet blir bygget slik som godkjent trappetegning viser. Selv om noen mål kanskje kan tas før det er ferdig, vil vi ikke få et komplett bilde av trapperommet og nødvendigvis kunne ta de målene vi trenger for å sikre at alt kan tilpasses riktig og til den presisjonen som trengs. Det kan også være vanskelig å forutse alt som kommer til ned til hver millimeter, og det kan dukke opp uforutsette behov for endringer underveis i byggingen. Vi synes derfor det er tryggest og mest ryddig om vi får ta målene og ansvaret etter oppmåling av et ferdig trapperom.

  Jeg bor langt unna dere, kan jeg måle opp selv?
  Dette vil selvfølgelig avhenge noe av egne evner, utstyr og hvilken presisjon den aktuelle trappen trenger for mål, men det korte svaret er at ja, ofte så kan man det. Her er det heller ikke slik at desto dyrere trapp desto vanskeligere er det å ta mål. Tvert imot er det ofte designtrappene våre som er enklest for kunde å ta mål selv. Og vi veileder deg selvfølgelig gjennom dette og spør kontrollspørsmål. De kundene som har målt selv har kanskje merket at vi ofte ber om flere mål enn det vi trenger, og samme mål på forskjellige måter. Dette er for å kunne sjekke at målene stemmer overens som helhet og at det vi får tilsendt er riktig og nøyaktig. Beregn gjerne litt ekstra tid om du skal måle selv, slik at vi har vi tid nok til å gå en ekstra runde med noen kontrollspørsmål.

 4. Produksjon og montasje

  Etter at endelige mål er utført, detaljer er avklart og tegninger er oppdatert vil dere få en pakke med tegninger og avtale til gjennomsyn og godkjennelse. I tegninger illustreres det hvordan trappen blir, og i avtalen er detaljer og hvilke valg dere har gjort beskrevet. Når dere har fått sett gjennom dette og signert avtale vil trappen bli bekreftet endelig til produksjon.

  Merk at man ikke kan gjøre endringer på utførelsen etter trappen er bekreftet for produksjon. En endring kan gjerne virke enkel og betydningsløs, men som en del av produksjonsløpet vil det utarbeides et detaljert produksjonsunderlag der hver del tegnes opp i detalj. Dette er et omfattende arbeid, og endring av en liten detalj kan i prinsippet bety at man må lage hele denne pakken på nytt. For å sikre effektive produksjonsløp må også fabrikken kunne planlegge produksjonskvotene sine i forkant av det som skjer i produksjonshallen, der det ofte er mange trapper som produseres parallelt og er avhengig av den kabalen som settes opp.

  Tegning av trapp med mål

  Når trappen nærmer seg ferdig produsert vil vi sende en bekreftelse på hvilken dato trappen sendes. Herfra går det ganske fort til at trappen vil kjøres ut til deg, montasjen kan utføres og dere kan ta i bruk deres flotte nye trapp.


Vi håper denne guiden kan være til hjelp med å planlegge deres prosjekt på en best mulig måte. Hvis du fremdeles er usikker på hva som trengs for å gå videre til neste steg, spør oss gjerne. Ofte kan det være nok med et par bilder, så har vi informasjonen vi trenger for å guide deg videre. Mye av planleggingen kan også gjøres før det er helt klart på byggeplass, så hvis man er tidlig ute kan man få unnagjort en del og være klar til målene kan tas og trappen skal settes i produksjon.

Ta kontakt med oss