Tips og råd

Treverk til trapper – brinellverdi og overflatebehandlinger

16.12.2022

Trappen er et hyppig brukt møbel som daglig utsettes for ulike belastninger og slitasje, samtidig som at det er et møbel vi sjeldent skifter ut. Et gjennomtenkt valg av type tresort og overflatebehandling basert på bruk og belastning er derfor en fordel når du skal i gang med å utforme en ny trapp. Her har vi samlet informasjon om tresorters brinellverdi og overflatebehandling som er viktig å ta med i betraktning under planleggingen.

Vanlige tresorter til bruk i tretrapper

Vi leverer trapper laget i en rekke ulike tresorter som lar deg skape et ønsket uttrykk for boligens største møbel. De vanligste tresortene i bruk ved valg av tretrapp er eik, ask og furu. Her kan man velge å holde seg til én tresort på hele trappen, eller kombinere flere tresorter for å gi trappen et mer unikt utseende.

Ask og eik er blant de hardere og mer slitesterke tretypene som holder seg over tid, mens furu er et mykere, men billigere treslag. Når det kommer til valg av tresort til trapp, kan det derfor vært lurt å velge ut fra forventet bruk. Fordi furu er en mykere tresort som lettere kan få slitasjeskader og hakk i seg, kan denne med fordel velges til trapper eller deler av trapp med mindre belastning. Eksempelvis til trapp på hytta eller ned til kjelleren, eller til bruk på håndløper og rekkverk som ikke opplever like mye belastning som trinn. De hardere tresortene som ask og eik kan fint velges til trapper som brukes mye daglig, da de bedre tåler belastning over tid, noe som forlenger trappens levetid.

For å skape en sømløs overgang fra gulv til trapp, er det også vanlig for mange å velge tresort på bakgrunn av den sorten eksisterende eller valgt gulv er i.

Tresorters hardhet og brinellverdi

Når vi snakker om hardhet til tresorter, så er det snakk om hvor motstandsdyktig treet er mot ulik belastning. For å måle hardhet i treverk, brukes måleenheten brinell, som er en skala som går fra 1-10, der en høy brinellverdi tilsvarer et hardere tre, mens en lavere verdi gir et mykere treverk. Tabellen nedenfor viser ulike tresorter og deres hardhet, sortert fra hardest til mykest.

Tresorter Hardhet
Ask 4,0
Eik 3,7
Valnøtt 3,4
Lønn 2,7
Lerk 2,5
Furu 1,7
Gran 1,2

 

Det er viktig å merke seg at verdiene i tabellen   ovenfor er veiledende og ikke en fasit på hardhet. Dette er fordi en tresorts brinellverdi kan variere basert på blant annet vekstforhold og hvor i trestammen materialene er hentet fra. Brinellverdien til ask kan for eksempel ligge mellom 2,8 og 6,2 basert på dette.

Overflatebehandling – Hva er forskjellen på lakkerte, oljede og malte trinn?

Type overflatebehandling av trappetrinn er også blant de mange valgene og alternativene man har når man skal kjøpe en trapp. Så hvordan gjør man et godt valg?

Når det gjelder trappetrinn er det ofte snakk om at man enten har valgt en trapp malt i en gitt farge, eller at trinnene er av synlig treverk. Ved synlig treverk brukes det olje eller lakk for å beskytte treverket samtidig som man får gleden av de naturlige variasjonene i treverkets struktur og overflate.

Malte trinn

På prosjekttrapper og rimelige furutrapper er ofte alle deler hvitmalte. Man får en stilren og pen trapp som passer inn i de fleste miljø, men trapper av malt furu velges nok oftest av kostnadshensyn. Furutrapper er ofte å regne som innstegsmodellen av trapper, og denne har gjennom årene endret seg fra å være behandlet med naturell lakk til å bli hvitmalt for å passe inn i mer moderne interiør og stil.

Maling av trinn trenger ikke i seg selv å være en dårlig løsning, men merk at siden furu er en ganske myk tresort som letter kan få hakk og skader, vil den som hvitmalt få skader som blir mer synlige enn om den er umalt.

Noen ønsker også mer påkostede trapper med sortmalte trinn som gir et mørkt og eksklusivt utseende. Trinnene kan gjerne være av hardere tresorter og man lar gjerne trestrukturen være synlig gjennom malingen. For slike trapper kan det være viktig å passe på et par ting:

  • Glatte/blanke flater bør unngås
  • Det blir lett skader i blanke overflater og disse kan være vanskelig å reparere
  • Trappen bør monteres sent i byggeprosessen, da det kan være veldig vanskelig å vaske av byggestøv fra sortmalte flater

Om man bruker mer eksklusive tresorter i trappen, som eik, vil man gjerne at disse skal matche tilstøtende gulv, og valget blir da ofte mellom lakk og olje.

Trapp med malte trinn

Lakkerte trinn

Lakk er den mest brukte måten å behandle eik og andre harde tresorter på, der man ser treverkets naturlige spill og farge. Overflatebehandling med lakk gir en robust og bestandig overflate og krever ikke så hyppig vedlikehold. Mange har også eikegulv som gjør at overflaten passer godt sammen med dette. Har man et gulv med pigmentering kan man også farge inn treverket med en beis før lakkering, slik at man kan tilpasse fargen på trappen til hvordan gulvet er. For beisen som ligger i bunn finnes det mange farger som gjør at man har størst mulig sjans for å finne en god match til fargen på gulvet. For trapper brukes det matt lakk, som sikrer at trappen ikke blir for glatt og gir et naturlig og fint utseende.

Tretrapp med eiketrinn og sort rekkverk

 

Oljede trinn

Olje gir i stor grad samme utseende som ved lakkering, men bevarer gjerne i større grad treets naturlige utseende. Oljen trekker inn i treverket og gjør at det oppleves mer naturlig og autentisk. For trapper brukes det ofte hardvoksoljer, som beskytter treverket mot smuss og slitasje. Olje krever hyppigere vedlikehold enn lakk, men samtidig er vedlikeholdet enklere ved at man kun påfører mer olje når det blir slitt. Oljer kan også fargesettes for å passe til farge på gulv, men med et noe mer begrenset fargespekter enn beisen man bruker sammen med lakk.

Med dagens hardvoksoljer og matte lakktyper er det ikke alltid like enkelt å se forskjellen. Valget kommer derfor for mange an på hvilken type behandling man har på gulvet, slik at det blir det samme. Men det kan også være greit å ta med i betraktningen hvilket bruk trappen vil ha og hvor ofte man er forberedte på å gjøre vedlikehold. Vil man ha det enkelt og holdbart over mange år før man gjerne gjør en større oppussingsjobb med trappen, eller vil man jevnlig holde trappen ved like for å gi den et langt liv med jevnlig oppfriskning.

Trappetrinn i lys eik

Vi hjelper deg med å finne tresort og overflatebehandling til din trapp

Vi tilbyr et bredt spekter av produkter for fargesetting av treverk til din trapp. Vi er også behjelpelige med å finne tresort og overflatebehandling som passer dine ønsker og behov for trappen. Ta kontakt med oss for gode råd til deres trappeprosjekt.