Tips og råd

Vedlikehold av trapp

02.11.2019 Skrevet av: Martin

Behandlet treverk er godt beskyttet og har lang levetid i normale innemiljøer, men bør ikke utsettes for større endringer i luftfuktighet eller temperatur enn nødvendig. Følg disse tipsene for å få lengst mulig levetid ut av treverket i trappen din!

Om treverk

Tre er et naturlig materiale som er følsomt for varierende luftfuktighet (det utvider og trekker seg sammen), spesielt i nordiske land. Derfor er det viktig å opprettholde en relativ luftfuktighet (RH) på 50–60% og en romtemperatur på 18–20°C.

Hvis forholdene avviker betydelig fra disse verdiene, kan det føre til at det blir «tørkesprekker» i treverket, eller at det utvider seg. Verken produsenten eller forhandleren kan holdes ansvarlig for dette.

Generelle råd

Sand og vann er det som først og fremst skader overflater, og bør fjernes snarest mulig. Sand riper opp overflaten, og vann kan trenge ned i treverket. Hull på lakk og malingsflater må utbedres snarest ellers vil det være en fare for at treverket sveller opp, om det utsettes for fukt. Ikke gå med utendørs-sko i trappen.

Renhold

Trappen holdes lett ren med støvsuging, tørrmopp eller en godt oppvridd klut. Flekker bør fjernes umiddelbart. Dersom det skal brukes såpe, bruk en tynn løsning med såpe egnet for oljet eller lakkert treverk. Tørk av overflaten med en tørr klut etterpå.

Småskader, som riper og hakk, kan man utbedre selv med reparasjons-kit som medfølger trappeleveransen. Test alltid dette ut på en mindre flate som er minst mulig synlig for å sjekke resultatet (farge og vedheft).

Oljet treverk

En oljet trapp må vedlikeholdes og etterbehandles/oljes for å være motstandsdyktig mot ytre påkjennelser. Det finnes ingen direkte fasit på hyppighet, men dette må ses i sammenheng med bruk og slitasje. Det anbefales hyppigere oljebehandling av treverk i de første 1-2 årene. Følg produsentens metode og fremgangsmåte.

Faktorer som påvirker luftfuktighet og temperatur

Plasser ikke varmekilder eller installasjoner som avgir fukt (panelovner, varmepumpe, peis, tørketrommel etc.) i tett nærhet til trappen da dette kan påvirke luftfuktigheten. Vær også klar over at tett nærhet til åpne terrassedører som gir stor variasjon mellom inne og utemiljø kan påvirke treverket.

Rengjøring av glass

Glass må kun rengjøres med egnet rengjøringsmiddel for glass.

 

Les også om treverk til trapper – brinellverdi og overflatebehandlinger