Tips og råd

Kostnadsbesparende valg

22.09.2023 Skrevet av: Martin

Det er mange alternativer og mye forskjellig man kan velge mellom ved kjøp av ny trapp. Enkelte valg kan gjøre at trappen blir mer kostbar, men det finnes også valg man kan gjøre for å få trappen ned i pris. De aller færreste av oss har et ubegrenset byggebudsjett og da kan det være fint med noen tips til grep man kan gjøre for å redusere kostnader og kanskje kunne realisere drømmetrappen.

Treverk

Når man skal velge treverk til trappen har de fleste av oss et ganske snevert begrep om hvilke tresorter som skal brukes. Hvis man ser bort fra de enkleste furutrappene er forespørslene nesten alltid at man ønsker trinn av eik. Men er det bare eik man kan velge? Og er eik bare eik?

I trappeverden kan eik ofte være to forskjellige ting; helstav/langstav og fingerskjøtt/parkettmønstret. Dette er det viktig å passe på både for å gjøre riktig valg for hva man ønsker og også hvis man sammenligner priser fra flere tilbydere. Enkelt forklart er forskjellen på disse to hvor eksklusivt materialet er, og dermed også hva det koster. Helstav eik har staver som går i hele trinnets bredde, og vil derfor fremstå som litt roligere i uttrykket. Fingerskjøtt eik er satt sammen av flere, kortere staver, og får derfor litt mer spill, men er også rimeligere enn helstav eik. Kvalitetsmessig er fingerskjøtt eik like bra som helstav, så valget blir kun et spørsmål om estetikk og kostnad. Har man ikke noe forhold til det ene eller det andre så kan fingerskjøtt eik ofte være et godt valg.

Tretrapp med trinn i helstav eik Svingtrapp i eik med stålrekkverk
Trinn av helstav (t.v.) og fingerskjøtt (t.h.) eik.

Man kan også lage trapper av andre tresorter enn eik. Mange tenker ikke på dette eller tenker at siden gulvet er av eik så må trappen også være det. Her er det flere måter man kan løse dette med likhet og farge. Man kan for eksempel beise trappen i en farge som bryter med gulvet, så ser man tydelig at gulv og trapp ikke er ment at skal matche.

Et annet alternativ som vi bruker mer og mer er trinn av ask. Ask er en tresort som er like hard som eik, så man vil få et produkt av like god kvalitet, men det er ofte rimeligere. Her kan det være noen interne variasjoner fra produsent til produsent, men i mange tilfeller kan man få helstav ask til omtrent samme pris som fingerskjøtt eik. Så om man har forelsket seg helt i helstav, men også må tenke på pris, så er ask et godt alternativ. Det er også såpass likt som eik i utseende at om man likevel skal farge treverket for å ligne på parketten eller med en annen beis, så vil mange rett og slett ha vanskelig for å se at det ikke er eik som er brukt. Hvis helstav ikke var så viktig eller man vil spare enda litt mer, så finnes det også fingerskjøtt ask som et alternativ.

Tretrapp med spiler av ask
Helstav ask

Les mer om tresorter, overflatebehandling og hardhet her

Vanger

På samme måte som for trinn kan man også velge tresort for trappevangene. Noen ønsker at vangene også skal være av eik eller det samme som trinn, mens for andre er det naturlig at disse er hvite. Det vanligste er nok at vangene er malt. De er ofte ikke like utsatt for slitasje som trinn og kan derfor også være ev en rimeligere tresort hvis de likevel skal males. Om man ikke ønsker hvitmalte vanger kan man selvfølgelig også velge mange andre farger å male vangene i for å gjøre trappen litt mer spesiell eller tilpasse den til andre elementer i huset. En malt vange vil være rimeligere enn om den er av eik, uansett om den er hvit, sort eller rosa. Vi har flere eksempler på at litt utradisjonelle fargevalg kan bidra til å skape et unikt og spennende uttrykk.

Sort trapp med eiketrinn Sort trapp med eiketrinn
Malte vanger

Rekkverkstype

Når det kommer til valg av type rekkverk finnes det omtrent like få begrensninger på typer her som det gjør med trapper ellers. Selv om det er mange valgmuligheter, ser vi likevel at det ofte er de samme typene rekkverk som går igjen, og at noen rekkverk har begynt å «høre til» enkelte trappetyper.

For mange av designtrappene våre og litt mer påkostede tretrapper er det for mange naturlig å tenke at disse må ha glassrekkverk. Det kan selvfølgelig passe veldig godt, men vi ser også at der det er behov for mye glassrekkverk, for eksempel hvis det trengs mye rekkverk rundt åpning, så er dette ofte en prisdriver. Stolpeløst glass i trapp og returrekkverk må være av herdet og laminert sikkerhetsglass, og glassplatene er ganske tykke for å tilfredsstille krav til stivhet og styrke. Dette gjør også da at glass kan bli en vesentlig del av prisen for trappen. Her er noen konkrete tips hvis man vil ivareta et moderne og stramt design, men spare inn litt på bruken av glass:

Mange av designtrappene våre, som for eksempel midtvangetrapp gjør seg også veldig godt med forskjellige typer stålrekkverk. Her er det flere typer å velge mellom, der mange er rimeligere enn glass, mens noen også koster mer. En mye brukt variant er stående spiler av rustfritt eller lakkert stål. Dette rekkverket passer godt inn til designet av trappen og er av de rimeligere typene stålrekkverk for disse trappene.

Eiketrapp med sort stålrekkverk sett fra to ulike vinkler
Stålrekkverk

Hvis man uansett ønsker glass, men mengden rekkverk gjør at det blir for dyrt, kan man også vurdere å bytte ut deler av rekkverket med halvvegger. En halvvegg er akkurat som hvilken som helt annen lettvegg, men kun i rekkverkshøyde for å ivareta luftigheten og åpenheten et rekkverk gir. Hva med å ha glassrekkverk kun på trappen, men ha halvvegger som rekkverk rundt åpninger? Disse elementene passer godt sammen, og har man behov for mye returrekkverk kan det være en del å spare. De litt moderne, stramme tretrappene passer forresten også veldig godt sammen med halvvegger som rekkverk også i trapp, så for disse kan man klare seg helt uten kjøp av rekkverk og heller basere seg på at disse bygges på plassen sammen med øvrige snekkerarbeid.

Tretrapp med halvvegg
Halvvegger som rekkverk

Har du fått et tilbud på en trapp som blir for kostbar? Spør oss gjerne om hvilke kostnadsbesparende grep som kan passe for akkurat din trapp. Hvis du har fått priser flere steder og det er store forskjeller i pris bør du også sjekke at du har fått pris på samme produkt. Kanskje har et tilbud en mer påkostet løsning som er slik du ville ha det, mens den rimeligste ikke samsvarer med det du egentlig ønsket deg. Vi hjelper deg også gjerne med å sammenligne det vi har tilbudt med andre om vi ikke har den laveste prisen, så vet du at du har fått tilbud på det samme, at det er slik du hadde tenkt, samt få avklart om tilbudt løsning er innenfor forskriftskrav.

Ta kontakt med oss