Inspirasjon

Trapp som romdeler – estetiske og funksjonelle løsninger

13.03.2024

En trapp er ikke bare en nødvendighet i fleretasjes hjem, den kan også være en stilfull og funksjonell romdeler. Når den er designet med tanke på estetikk og plassutnyttelse, kan en trapp bidra til å definere og skille rom, samtidig som den legger til et unikt designelement i hjemmet ditt. Her er våre tips!

Trappens rolle som romdeler

En trapp som romdeler fungerer best i åpne planløsninger, hvor den kan bidra til å skille for eksempel stueområdet fra kjøkkenet eller spisestuen uten å blokkere lys eller visuell flyt. Dette gjør at hjemmet ditt kan beholde en følelse av åpenhet, samtidig som det skaper distinkte soner eller rom uten behov for vegger.

Vurdering av ulike designaspekter

Materialvalg

Valg av materialer spiller en stor rolle i hvordan trappen vil integreres i hjemmet ditt som en romdeler. Glass, åpne trinn og tynne stålstrenger kan bidra til et luftig design som ikke overvelder rommet. Treverk kan varme opp utseendet og tilføre tekstur, mens stål kan gi et moderne preg.

Innebygd lagring

En trapp kan også inneholde innebygd lagring, som et lite rom, skap eller skuffer under trinnene, noe som er en utmerket måte å utnytte plassen på. Dette kan hjelpe med å holde rommet ryddig og organisert, samtidig som det fungerer som en naturlig romdeler. Les om hvordan du kan utnytte plassen ved å kombinere trapp og oppbevaring her.

Integrerte møbler

Noen trapper designes med integrerte møbler, som en bokhylle eller et sitteområde, noe som ytterligere kan definere områdene på hver side av trappen. Dette er ikke bare funksjonelt, men tilfører også en ekstra estetisk verdi.

Eksempler på trapp som romdeler

Åpen trapp med glassrekkverk

En moderne løsning som er ideell for å bevare visuell sammenheng i et rom, samtidig som det definerer ulike områder uten å hindre lysflyt. Glassrekkverket gir en luftig følelse og er perfekt for små eller mørke rom hvor naturlig lys er avgjørende. Trappen kan for eksempel plasseres mellom kjøkken og stue for å skape en naturlig overgang mellom de to sonene.

Eiketrapp med rekkverk i glass
Eiketrapp med åpne trinn og rekkverk i glass

Trapp med innebygd bokhylle

Et konsept som gjør trappen til et multifunksjonelt møbel, som ikke bare forbinder etasjene, men også fungerer som oppbevaring og romdeler. Bokhyllen kan for eksempel strekke seg langs trappen og fortsette langs veggene, og skaper en naturlig skillelinje mellom for eksempel en lesekrok og et hjemmekontor. Dette tilfører varme og karakter til rommet og gjør trappen til et sentralt element i hjemmet.

Trapp med svevende trinn

Trinn som ser ut som svever i luften er en minimalistisk og elegant løsning. Et design som er perfekt for moderne boliger og som skaper en følelse av et åpent og luftig rom. Svevende trapper kan fungere som en subtil romdeler, spesielt når de er plassert i en åpen stue eller som en forbindelse mellom en gang og en øvre etasje.

Tretrapp med svevende trinn og stålspiler
Tretrapp med svevende trinn og spiler i stål

Trapp med skjult oppbevaring

I tillegg til å fungere som en romdeler, kan trapper designes med skjulte oppbevaringsløsninger, slik som uttrekkbare skuffer under hvert trinn eller et skjult rom under trappen. Dette kan være en effektiv måte å utnytte ellers ubrukt plass på, samtidig som det bidrar til et ryddig og organisert hjem.

Trapp med oppbevaring i skap
Tretrapp med skjult oppbevaring

Trapp som en skulptur

En trapp kan designes for å fungere som en skulptur i rommet, med unike former og materialer som tiltrekker seg oppmerksomhet. For eksempel kan en spiraltrapp ikke bare spare plass, men også fungere som et kunstverk og en naturlig skillelinje mellom ulike deler av et åpent rom.

Premium spiraltrapp med tretrinn fra Nytrapp
Spiraltrapp som skulptur med åpne trinn i tre og rekkverk i stål

Trapp med integrert sitteområde

Tenk deg en trapp der et eller flere av trinnene utvides til et sitteområde eller en liten benk. Dette kan være et attraktivt sted for gjester å sette seg, eller et hyggelig lesehjørne. Plassert i nærheten av et stort vindu, kan dette området dra nytte av naturlig lys og samtidig fungere som en inviterende skillelinje mellom for eksempel en entré og en stue.

Trapp kombinert som et møbel
Tretrapp kombinert som møbel med integrert sitteområde

Implementering i hjemmet

Når du vurderer å bruke en trapp som en romdeler, tenk på hvordan den vil påvirke både funksjonen og flyten i hjemmet ditt. Her er det fint å samarbeide med en arkitekt eller interiørdesigner for å finne den beste løsningen som både er estetisk tiltalende og praktisk for dine behov. Husk at trappen ikke bare er en nødvendighet, men også en mulighet til å legge til et unikt og personlig preg på hjemmet ditt.

 

Les også om hvorfor velge trapp på skreddersøm og hvordan vi jobber med arkitekter i trappeprosjekter.

Er du i en prosess der du skal planlegge en ny trapp, enten til eksisterende bolig eller et nytt bygg? Ta kontakt med oss for et uforpliktende tilbud.

Ta kontakt med oss